Representativiteit

Representativiteit Veel van de probabilistische vragen waarmee mensen moeite hebben, behoren tot de volgende typen: Wat is de kans dat object A tot klasse B behoort? Wat is de kans dat uitkomst A uit proces B voorkomt? Wat is de kans dat proces B uitkomst A veroorzaakt? Bij het beantwoorden van dergelijke vragen vertrouwen mensen vooral op de heuristiek van flexplek huren eindhoven representativiteit, waarin kansen worden ingeschat aan de hand van de mate waarin A representatief is voor B; met andere woorden, de mate waarin A op B lijkt. Als A bijvoorbeeld sterk op B lijkt, zal men oordelen dat de kans dat A uit B voortkomt groot is. Aan de andere kant, als A sterk van B afwijkt, zal men denken dat A hoogstwaarschijnlijk niet uit B voortkomt. We kunnen dit oordelen op basis van representativiteit met flexplek huren den haag een voorbeeld verduidelijken. Stel, iemand wordt als volgt door een oud-buurman beschreven: ‘Steve is verlegen en teruggetrokken, is altijd behulpzaam, maar interesseert zich niet voor andere mensen of alledaagse gebeurtenissen. Hij is bescheiden en netjes, heeft behoefte aan orde en structuur en is uitermate nauwkeurig.’ Hoe schatten mensen nu in dat Steve een bepaald beroep uitoefent als ze uit een lijst van mogelijkheden (bijvoorbeeld boer, verkoper, piloot, bibliothecaris en arts) moeten kiezen? Hoe rangschikken mensen deze flexplek huren haarlem beroepen, van meest tot minst waarschijnlijk? Met de heuristiek van representativiteit wordt de kans dat Steven bibliothecaris is ingeschat aan de hand van de mate waarin zijn karakterbeschrijving representatief is voor of lijkt op het stereotiepe beeld van bibliothecaris. Onderzoek naar dergelijke problematiek heeft aangetoond dat mensen de beroepen op exact dezelfde manier rangschikken, of ze nu kijken naar kans of flexplek huren tilburg overeenkomstigheid. 1 Deze benadering op het schatten van kansen leidt echter tot grote fouten, aangezien overeenkomstigheid of representativiteit niet beïnvloed wordt door dezelfde factoren die invloed hebben op kansinschatting.

76 thoughts on “Representativiteit

  1. Pingback: fat girl tinder
  2. 390248 838250You made some decent factors there. I looked on the internet for the problem and identified most individuals will go along with with your internet site. 786746

  3. I?¦ve learn several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to make this type of wonderful informative site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.