Procesactiviteiten in stappen

Gerelateerde afbeeldingHet in kaart brengen van de procesactiviteiten vindt plaats in een aantal stappen: Procesanalyse. Het productieproces wordt ontleed in verschillende bewerkingen, waarbij vanuit het fabricageschema worden aangegeven: de onderdelen, grondstoffen en materialen waaruit het product is opgebouwd; de noodzakelijke bewerkingen; het eindproduct. Bewerkingsanalyse. De bewerkingen worden als onderdelen van het proces onderscheiden in te verrichten handelingen, bijvoorbeeld: zagen, lakken, opslaan. Handelingenanalyse. De handelingen worden in elementaire bewegingen gesplitst, bijvoorbeeld: ‘pak onderdeel 3 met rechterhand’, ‘plaats het onderdeel in machine’.
Bij het geven van leiding aan het productieproces en het beheersen ervan wordt gebruikgemaakt van verschillende (management)technieken om deze activiteiten systematisch en effectief te kunnen voorbereiden, plannen en bijsturen. Denk aan: arbeidsstudie: tijd- en bewegingsstudie, methoden- en handelingenstudie; planningstechnieken; kwaliteitscontrole; bedrijfssignalering.
Vaststelling productiemethoden Bij de vaststelling van de productiemethoden zal, nadat eerst is vastgesteld wat er geproduceerd gaat worden, worden aangegeven op welke wijze de productie gaat plaatsvinden: welke bewerkingsfasen tegelijkertijd en/ of achtereenvolgens nodig zijn; op welke wijze deze moeten worden uitgevoerd; welke machines, gereedschappen en (vak)bekwaamheden van mensen hierbij nodig zijn; hoe de productiemiddelen zullen worden opgesteld en de werkplaatsen zullen worden ingericht; denk aan de opstelling van machines, de loopafstanden van de productiemedewerkers, de opstelling van voorraadposten, loopruimten, ruimten voor intern routing transport en dergelijke. Dit betreft zowel de ‘routing’ als de ‘lay-out’. tl.HOM·• Spraaktechnologie in magazijn en op testbaan In het magazijn weerklinkt wel eens protest over de handterminals. Ze zouden omslachtig zijn en de bewegingsvrijheid van de gebruiker beperken, waardoor het niet altijd eenvoudig is medewerkers te motiveren met de toestellen te werken. Een onderzoek bij de Amerikaanse jeansproducent Lee Apparel wees zelfs uit dat verschillende orderverzamelaars met pols-, elleboog-en bovenarmaandoeningen te kampen hadden door de repetitieve beweging die ze maken bij het hanteren van scanners/terminals. Sinds kort doet een nieuwkomer zijn intrede bij de order picking in distributiecentra: de draagbare voice terminal. Volvo Europa Truck in Gent zet nog een stap verder en gebruikt de terminals momenteel bij de testritten van vrachtwagens.
Spraakherkenning De portable voice terminal combineert stemherkenning, stemrespons en barcodescanning.
Portable voice terminal (PVT) De PVT bestaat uit een kantoorruimte amsterdam stemterminal en een hoofdtelefoon met een verbonden microfoon. De hoofdtelefoon bedekt slechts één oor waardoor de gebruiker het contact met zijn omgeving niet verliest. In afdelingen waar
het dragen van een helm verplicht is, kan de hoofdtelefoon in de helm worden gemonteerd. De gebruiker kan kiezen uit verschillende uitvoeringen en heeft op die manier zijn persoonlijke hoofdtelefoon. Vooral in situaties waar de gebruiker beide handen nodig heeft, is de PVT ideaal. Het maakt niet uit of hij handschoenen draagt of vuile handen heeft en bovendien kan hij ogen en handen vrij houden en voelt hij zich minder geremd in zijn bewegingen. ‘Op de voice terminal kunnen barcodescanners worden gekoppeld om op specifieke momenten te gebruiken, maar toch kan scanning bij order picking helemaal uitgesloten worden. In een magazijn moet in principe niet één barcode meer worden gelezen’, aldus Pascal Persyn. Hoewel nagenoeg alle applicaties die vandaag met een handterminal gebeuren, door voice kunnen worden vervangen, is het bijvoorbeeld bij EAN 13, efficiënter om met een pen te scannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *