Managementperspectief

Gerelateerde afbeelding

Als we alle bijdragen uit deze vakgebieden verzamelen die we nodig hebben voor een onderzoek of project is dit echter nog geen interdisciplinaire, maar een zogenoemde multidisciplinaire aanpak. Een interdisciplinaire aanpak gaat nog een stap verder. Dat wil namelijk zeggen dat de verschillende bijdragen naar hun specifieke belang worden afgewogen en worden gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuwe benadering, waarbij het onderwerp in zijn totaliteit wordt beschouwd. De oude disciplines komen dan niet meer herkenbaar naar voren (dit is wel het geval bij een multidisciplinaire aanpak). Dat is dus een ambitieuze aanpak. Het is een doel waar voortdurend naar wordt gestreefd, een ideaalbeeld. Vaak komt men niet verder dan multidisciplinariteit, ook binnen organisatiekundig onderzoek. KPN Research verricht strategisch en toepassingsgericht onderzoek voor KPN en enkele externe klanten (TPG, ING/Postbank). Doel is bij te dragen aan de vergaderruimte utrecht concurrentiekracht van KPN. De relatie tussen KPN Research en haar vele klanten, namelijk de bedrijfsonderdelen van KPN, is complex. Daarom zijn samen met het lijnmanagement enkele accountmanagers actief om de juiste innovatie-behoeften boven tafel te krijgen.
Wat is de belangrijkste management-les die u heeft geleerd? Als je iets wil veranderen, werkt ‘pull’ vaak beter dan ‘push’. Als een externe kracht (bijvoorbeeld een klant) gevonden kan worden die het resultaat van de verandering keihard nodig heeft, kan die externe kracht meer verandering veroorzaken dan wanneer je zelf gaat uitleggen ‘dat het anders moet’. Of, zoals Johan Cruijff reeds zei: ‘Je moet de bal het werk laten doen.’
In wat voor opzicht heeft de globalisering invloed op uw organisatie? KPN Research is groot in Nederland, maar klein in de wereld. In de zich snel ontwikkelende ICT-markt ligt voor KPN Research de uitdaging om niet meer alles zelf te doen, maar partners te zoeken voor subcontracten en netwerken. Relaties met de buitenwereld worden belangrijker, evenals het maken van keuzes ten aanzien van het expertise-portfolio: Waarin willen we wereldkampioen zijn, en wat kunnen we beter uitbesteden?
Wat is het belang van informatiesystemen in uw organisatie? Het belang is groot. Goede informatiesystemen ondersteunen de besturing van het R&D-werk dat daardoor effectiever kan zijn. Bovendien heeft een kennisintensief instituut als KPN Research de behoefte om snel de juiste kennis en informatie te kunnen raadplegen; ondersteuning door een adequaat informatiesysteem is hierbij onontbeerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *