In één oogopslag

Een expert worden in schaken is moeilijker en gaat langzamer dan leren lezen omdat er in het ‘alfabet’ van schaken veel meer letters zitten en omdat de ‘woorden’ uit een groot aantal letters bestaan. Maar na duizenden uren oefening zijn schaakmeesters in staat een stelling in één oogopslag te overzien. De enkele zetten die bij hen in gedachte komen, zijn bijna altijd sterk en soms creatief. Ze kunnen omgaan met een ‘woord’ dat ze nog nooit zijn tegengekomen en een . nieuwe kantoor huren eindhoven manier vinden om een bekend ‘woord’ te interpreteren.
De omgeving van vaardigheid Klein en ik kwamen er al snel achter dat we het eens waren over de aard van intuïtieve vaardigheid en hoe deze verworven wordt. Maar we moes
,. Noot van de vertaler: Overgenomen uit Wauwelwok, vertaald door Alfred Kossman en C. Reedijk.
252 Deel 111- Overmatig vertrouwen
ten het nog steeds eens worden over onze hamvraag: wanneer kun je vertrouwen stellen in een zelfverzekerde professional die zich op een intuïtie beroept? Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat ons verschil van mening voor een deel te wijten was aan het feit kantoor huren den haag dat we verschillende soorten experts in gedachten hadden. Klein had veel gewerkt met brandweercommandanten, verpleegkundigen en andere professionals met werkelijke expertise. Ik had me vaker beziggehouden met medici en therapeuten, beleggingsadviseurs en politieke wetenschappers die proberen onhoudbare voorspellingen op lange termijn te doen. Daarom was het niet verrassend dat hij uitging van vertrouwen en respect, en ik van scepsis. Hij was eerder bereid om experts die zich op een intuïtie beroepen te vertrouwen omdat echte experts, zoals hij me vertelde, de grenzen van hun kennis kennen. Ik bracht daartegen in dat er veel pseudo-experts zijn die er geen idee van hebben dat ze niet weten wat ze doen (de illusie van validiteit) en dat mensen over het algemeen op ontoereikende gronden te zelfverzekerd zijn. Al eerder had ik onderzoek gedaan naar het vertr.ouwen dat mensen ontlenen aan twee onderling verwante indrukken: de indruk van cognitief gemak en de indruk van samenhang. Het geeft ons vertrouwen als het verhaal dat we aan onszelf vertellen gemakkelijk bij kantoor huren haarlem ons opkomt, zonder tegenspraak en zonder concurrerend scenario. Maar gemak en samenhang bieden geen garantie dat een overtuiging waarop mensen vertrouwen ook waar is. De associatieve machine is erop ingesteld om twijfel te onderdrukken en ideeën en informatie op te roepen die verenigbaar zijn met het verhaal dat op dat moment de toon aangeeft. Iemand die de regel van WYSIATI volgt, zal veel te gemakkelijk zelfverzekerd worden door te negeren wat hij niet weet. Daarom is het niet verrassend dat velen van ons geneigd zijn te veel vertrouwen te stellen in ongegronde intuïties. Klein en ik werden het uiteindelijk eens over een belangrijk principe: het kantoor huren tilburg vertrouwen dat mensen stellen in hun intuïties is geen betrouwbare aanwijzing voor hun validiteit. Met andere woorden: vertrouw niemand – met inbegrip van jezelf – die je voorhoudt dat je je sterk op je intuïtieve oordeel moet verlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *