Het experiment

Hierna kwam het beste onderdeel van het experiment. Na de vragenlijst te hebben ingevuld kregen de respondenten korte tekstjes met argumenten ten gunste van diverse technologieën te lezen. Sommigen kregen argumenten te lezen die de voordelen van de technologie bevestigden; anderen argumenten op het gebied van risicobeperking. De teksten flexplek huren eindhoven bleken de emotionele aantrekkingskracht van de technologieën effectief te kunnen veranderen. De opvallende uitkomst was dat de respondenten die de voordeelargumenten lazen, ook anders over de risico’s gingen denken. Hoewel ze hiertoe geen relevant bewijs hadden gekregen, werd de technologie die ze nu nóg meer waardeerden, ook minder riskant bevonden. De respondenten die uitsluitend de flexplek huren den haag risicoargumenten hadden gelezen, vormden zich ook een gunstiger beeld van de voordelen. De conclusie is
148 Deel Il – Heuristieken en biases
duidelijk. Zoals de psycholoog Jonathan Haidt het in een andere context verwoordde: ‘De emotionele staart kwispelt met de rationele hond.’4 De affectheuristiek vereenvoudigt ons leven door een wereld te creëren die een stuk opgeruimder is dan de realiteit. Goede technologieën hebben in onze imaginaire wereld weinig nadelen, slechte hebben geen voordelen, en al onze keuzen zijn eenvoudig. In de echte wereld moeten we natuurlijk pijnlijke compromissen sluiten tussen flexplek huren haarlem voor- en nadelen.
De gewone man en de expert Paul Slovic weet waarschijnlijk meer dan wie dan ook over de eigenaardigheden van menselijke risico-inschattingen. In zijn werk geeft hij een beschrijving van de gewone man die verre van flatteus is: geleid door emotie in plaats van rede, eenvoudig over te halen door details en al te gevoelig voor verschillen tussen kleine en verwaarloosbaar kleine waarschijnlijkheden. Slovic heeft ook zogenaamde ‘experts’ bestudeerd, die overduidelijk beter zijn in getallen en hoeveelheden. Experts hebben veel van dezelfde biases als de rest van ons (hoewel in zwakkere vorm), maar vaak flexplek huren tilburg wijken hun oordelen en voorkeuren aangaande risico’s af van die van andere mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *