Een weloverwogen poging

Nick Epley en Tom Gilovich ontdekten dat aanpassing een weloverwogen poging is om redenen te vinden om af te wijken van het referentieniveau. Mensen die ge├»nstrueerd werden om hun hoofd te schudden wanneer ze een referentieniveau te horen flexplek huren eindhoven kregen (alsof ze het referentieniveau verwierpen), weken sterker van het referentieniveau af, en mensen die moesten knikken, bleven dichter in de buurt van het referentieniveau. 2 Epley en Gilovich bevestigden ook dat aanpassing inspanning vereist. Mensen passen hun inschatting minder sterk aan als hun mentale bronnen uitgeput zijn, door belasting van het geheugen of door matig alcoholgebruik.3 Onvoldoende aanpassing is te wijten aan een zwak of lui Systeem 2. Amos had het dus bij het rechte eind, in elk geval in bepaalde gevallen – gevallen flexplek huren den haag waarin Systeem 2 een weloverwogen aanpassing in een specifieke richting moet maken.
Referentieniveaus als priming-effect Toen Amos en ik over referentieniveaus spraken, gaf ik toe dat aanpassing zo nu en dan plaatsvindt. Toch bleef ik een ongemakkelijk gevoel houden. Aanpassing is een weloverwogen en bewuste activiteit, maar in de meeste referentiegevallen is er geen corresponderende subjectieve ervaring. Neem de volgende twee vragen:
Was Gandhi ouder of jonger dan 144 toen hij stierf? Hoe oud was Gandhi toen hij stierf?
Maakte u een inschatting door het referentieniveau van 144 aan te passen? Waarschijnlijk niet, maar toch be├»nvloedde de absurd hoge leeftijd uw inschatting. Ik kreeg het vermoeden dat referentie een kwestie van suggestie was. Suggestie is het woord dat we gebruiken als iemand ons iets laat zien, horen of voelen, enkel en alleen door een idee in ons hoofd te planten. Zo leidt flexplek huren haarlem de vraag ‘Voelt u nu een dof gevoel in uw linkerbeen?’ er meestal toe dat veel mensen inderdaad melding maken van een vreemd gevoel in het linkerbeen. Amos was voorzichtiger met vage vermoedens dan ik en wees er met recht op dat het toegeven aan suggestie ons weinig vertelde over referentieniveaus, omdat we niet wisten hoe we suggestie konden verklaren. Ik moest hem gelijk geven, maar kon weinig enthousiasme opbrengen voor het idee dat onvoldoende aanpassing de enige oorzaak van referentieeffecten was. We voerden flexplek huren tilburg talloze experimenten uit om meer zicht te krijgen op referentie, maar deze leidden nergens toe en uiteindelijk besloten we maar om er niet langer over te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *