De turingtest

Gerelateerde afbeelding

De turingtest is in 1950 uitgevonden door de Britse wiskundige Alan Turing, een van de peetvaders van het computertijdperk. Turing was tevens een homo in een tijd waarin homoseksualiteit strafbaar was in Groot-Brittanniƫ. In 1952 werd hij veroordeeld wegens homoseksuele handelingen en moest hij gedwongen chemische castratie ondergaan. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. De turingtest is simpelweg een reproductie van een test die elke homo in het Groot-Brittanniƫ van de jaren vijftig
dagelijks moest ondergaan: kun je voor hetero doorgaan? Turing wist uit ervaring dat het in wezen niet uitmaakte wie je was, het enige wat uitmaakte was wat anderen van je dachten. Volgens Turing zouden computers in de toekomst net zoiets zijn als homo’s in de jaren vijftig. Het zal niet uitmaken of computers daadwerkelijk een bewustzijn zullen hebben of niet. Het enige wat uitmaakt is wat mensen van ze denken.
Het deprimerende leven van de laboratoriumrat
Nu we iets meer kantoor huren eindhoven weten over de menselijke geest – en weten hoe weinig we daar eigenlijk over weten – kunnen we terug naar de vraag of andere dieren een geest hebben. Sommige dieren, zoals honden, komen makkelijk door een aangepaste versie van de turingtest heen. Als mensen vast proberen te stellen of iets of iemand een bewustzijn heeft, kijken we meestal niet naar wiskundige begaafdheid of een goed geheugen, maar naar het vermogen om een emotionele band met ons op te bouwen. Mensen kunnen een diepe, emotionele band hebben met fetisjen als wapens, auto’s en zelfs ondergoed, maar die verknochtheid is eenzijdig en er ontstaat nooit een relatie uit. Het feit dat een hond en een mens een emotionele band kunnen hebben overtuigt de meeste hondenbaasjes ervan dat honden geen geestloze robots zijn. Dat is echter niet genoeg om ook de sceptici te overtuigen, die erop wijzen dat emoties algoritmen zijn en dat we geen enkel algoritme kennen dat bewustzijn nodig heeft om te kunnen functioneren. Als een dier complex emotioneel gedrag vertoont, kunnen we niet bewijzen dat dat niet voortvloeit uit een heel verfijnd, maar kantoor huren haarlem niet-bewust algoritme. Datzelfde argument kan natuurlijk ook voor mensen gebruikt worden. Alles wat een mens doet -dus ook het vermelden of hij zich al dan niet bewust van iets is -kan in theorie het werk zijn van niet-bewuste algoritmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *